Angst overwinnen

Angstgevoelens zijn ontzettend vervelend, zeker als je op je paard zit. Je paard is tenslotte een vluchtdier en gaat zich ernstig zorgen maken als het ‘roofdier’, dat op hun rug zit, angstig en gespannen is. Een paard heeft als overlevingsstrategie dat het de energie van andere dieren maar ook van mensen kan aanvoelen. En wat is de natuurlijke reactie van een paard die angst voelt? Vluchten of vechten. Niet handig dus, om stress en angstgevoelens te hebben tijdens het rijden. Toch zijn er veel ruiters die regelmatig stress of angst hebben wanneer ze aan het rijden zijn. Soms komt dit door het veel te drukke en veeleisende dagelijkse leven, maar vaak ook door een negatieve ervaring op de paardenrug. Naarmate je ouder wordt, ga je ook meer de risico’s van dingen zien. En als je moeder bent geworden, dan ontstaat er een soort oergevoel in je lichaam die ervoor zorgt dat jij altijd beschikbaar bent voor je kind. Gevaar wordt dan extra duidelijk aangegeven door je hersenen, en dan ontstaat er vaak angst tijdens het rijden. Heel vervelend, maar ook weer logisch.

Angst laat zich niet dwingen, wel af laten vloeien

Wat kun je hieraan doen? Is het blijvend voor de rest van je leven? Is het aanstellerij? Moet je er maar even doorheen en jezelf hard aanpakken? NEE. Angst laat zich niet dwingen, het is een natuurlijke reactie op mogelijk gevaar en het is maar goed dat we zo in elkaar zitten. Het allerbelangrijkste is dat je gaat begrijpen wat er in je lichaam gebeurt. Dat je lijf enorme hoeveelheden adrenaline en cortisol gaat produceren, betekent dat je op een bepaalde manier gaat reageren op de situatie. Hier kun je absoluut niets tegen in brengen. Je hersenen en je lichaam gaan in de overlevingsstand.

Wat je wel kunt doen, is voorkomen dat je lichaam deze reactie geeft. Je kunt het dus stoppen. En zelfs als het toch nog gebeurt, kun je leren om het af te laten vloeien zodat het weggaat. Zodra je begrijp hoe je lichaam functioneert in deze situatie, kun je het gaan aanpakken. Inmiddels heb ik al heel wat mensen met angst geholpen en kunnen zij nu weer angstvrij paardrijden. Het is veel makkelijker dan je denkt, wat je ervoor nodig hebt is kennis, oefening en motivatie.

Aangeleerde, zich herhalende negatieve gedachten kunnen ook angst en stress veroorzaken. Heel vervelend, vooral omdat 90% van je gedachten in je onderbewustzijn voorbij komen waardoor je je er niet eens bewust van bent. Maar het heeft dan wel een enorm negatief effect op jou. Ook dit is prima aan te pakken en af te leren. Je kunt je hersenen prima trainen, als je weet hoe dat werkt. Ik volg al meer dan twee jaar de hersenwetenschapper dr. Joe Dispenza, hij is absoluut de beste op dit gebied.

Loose your mind and create a new one

Mogelijkheden genoeg dus om van angst en stress af te komen en weer volop te genieten van het leven. Of zoals dr. Joe Dispenz het zegt: ‘’Loose your mind and create a new one”. Hij bedoelt daarmee dat je de persoonlijkheid met angst en stress die je bent geworden, vervangt voor een nieuwe persoonlijkheid. En daarmee verander je je leven voorgoed, in zeer positieve zin!