CURSUS ONTSPANNEN PAARDRIJDEN EN MENTAL COACHING

Tegenwoordig heeft bijna iedereen last van stress. Je hoort zoveel mensen om je heen zeggen dat ze het te druk hebben en dat als zeer onprettig ervaren. Hoe kan dat en hoe is dat nou zo ontstaan? Want hoe normaal het ook lijkt, dat is het niet. Sterker nog, ons lichaam is helemaal niet geschikt om constant stresshormonen aan te maken. En wist je dat meer dan 75% van alle ziekten ontstaan door stress?

Hoe voelt het eigenlijk om ontspannen te zijn..en hoe word je weer ontspannen?

Onze hobby is paardrijden, maar als je stress ervaart wordt dat al een probleem. Want een paard is een vluchtdier en die voelt zich niet veilig als wij ruiters stress hebben. Een van de gevolgen van een te hoog stress gehalte in je lijf is dat je snel angst ontwikkelt, en dat is niet handig als je paard rijdt. En geloof me, er zijn veel meer ruiters bang op hun paard dan je denkt. Zelfs professionele ruiters hebben soms last van angst, maar het lijkt wel taboe om daarover te praten.

Wat is stress nou precies en waarom hebben we er nou zoveel last van? Wat gebeurt er nou precies in je hersenen en in je lijf? En wat kun je doen om je weer ontspannen en angstvrij te voelen?

Velen van ons ervaren ook veel stress en spanning tijdens het rijden van een wedstrijd. En vaak beïnvloedt dit je wedstrijdresultaten negatief. Dit is erg lastig om aan te pakken, want waar moet je beginnen?

Sinds 10 jaar begeleid ik regelmatig ruiters om weer goed te kunnen presteren in de ring en altijd met succes. Ook heb ik me gespecialiseerd in het wegnemen van angst bij ruiters. In 2010 heb ik zelf een ongeluk gehad doordat ik van een paard viel en 4 maanden in een rolstoel heb gezeten. Toen ik weer mocht rijden zat ik te beven als een rietje en ik heb zelfs overwogen om helemaal te stoppen. Maar de liefde voor paarden was te groot en ik heb mijn angstprobleem dus maar onder ogen gezien. Het werd uiteindelijk een hele bijzondere reis naar weer angstvrij worden en het is 100% gelukt. Door deze persoonlijke ervaring weet ik heel goed hoe het voelt en wat je eraan kunt doen.

Sinds 2 jaar bestudeer ik de werking van de hersenen en geest van de mens en ik heb enorm veel geleerd. Omdat het best ingewikkelde materie is, heb ik in eenvoudige taal een essay geschreven over dit onderwerp. Samen met het materiaal dat ik heb over het onderwerp mental coaching, is dit inmiddels een behoorlijk pak kennis geworden die ik graag met anderen deel.

In 2017 heb ik mijn diploma ” orthomoleculaire voedingsleer” behaald, een HBO studie. Ik wilde graag weten wat goede voeding doet en wat nou eigenlijk echt goed is voor je lijf. In deze studie leer je op celniveau wat er met voedingsstoffen gebeurt en wat je lichaam er nou precies mee doet. Ook heb ik alle ingewanden moeten bestuderen, daarnaast het hormoonstelsel, het zenuwstelsel en het lymfestelsel. Zeer ingewikkelde materie, maar nu kan ik wel bepalen wat klopt en wat onzin is in voedingsland. Een ding is wel duidelijk; het voedingscentrum geeft vaak de verkeerde adviezen.

Depressie is toch wel vaak ook voedinsgerelateerd,  dus voeding kan een zeer positieve bijdrage leveren aan het herstel van depressie. Ik vind het prettig om het zowel mentaal als lichamelijk te kunnen aanpakken.

Ik heb een cursus in elkaar gezet van 3 avonden, de onderwerpen zijn als volgt:

eerste avond:

– stress, spanning en angst uitgelegd

–  hoe werkt het hormonale systeem en wat doet dit bij angst en stress?

– waar komen gevoelens van onzekerheid en depressie vandaan?

– manieren om weer ontspanning en een happy gevoel te krijgen

– oefeningen en tips om mee aan de slag te gaan

 

tweede avond:

– mental coaching voor wedstrijden

– mental coaching om weer angstvrij te gaan paardrijden

 

derde avond:

– de werking van de hersenen bij stress en angstprobleem

– wetenschappelijk onderbouwde methode om problemen aan te pakken en jezelf te veranderen

– manieren om meer energie te hebben en niet leeg te lopen gedurende de dag

–  wanneer zijn depressieve gevoelens voedings gerelateerd?

 

Inmiddels heb ik al twee cursussen gegeven en het was echt super om met zulke gemotiveerde cursisten te mogen werken! Er zijn waanzinnige resultaten geboekt, de meesten hebben enorme stappen gemaakt waardoor er nu weer ontspannen pardgereden kan worden.  Daarom plan ik nu een derde cursus.

data: : 1, 15 en 29 november 2019 op vrijdagavond van 19.00 tot 21.30

kosten: 30,- per losse avond bij minimaal 6 deelnemers

85,- voor de gehele cursus

 

voor meer info: barbara_koot@hotmail.com

 

Als er behoefte is aan een vervolg te paard, dan plannen we dat er nog achteraan. We prikken dan samen een dag om een en ander in de praktijk te brengen met een groepje. Op verzoek kunnen we ook een oefenwedstrijd nabootsen. Indien belangstelling dan graag aangeven op het inschrijfformulier en\of aan het begin van de cursus.