Happy Athlete Competitie, een andere vorm van wedstrijd rijden

Aanleiding

De laatste jaren valt mij steeds meer op dat een groeiend aantal ruiters zich niet helemaal meer kan vinden in de huidige manier van wedstrijd rijden. Dat zegt niet zozeer iets over de manier van wedstrijd rijden, maar het zegt wel wat over de wensen van deze groep mensen. Ik heb besloten om daar wat mee te gaan doen.

Wat je vooral hoort, is dat men het plezier in het huidige systeem verliest omdat men steeds meer spanning en wedstrijd druk ervaart tijdens het wedstrijd rijden, ook bij het paard. Hierdoor gaat het plezier verloren bij zowel paard en ruiter. Een ander veel gehoord geluid is dat deze groep ruiters zich vrij vaak niet kan vinden in de huidige manier van jureren. Ook dat zegt niet zozeer iets over onze jury’s, maar meer over veranderende wensen bij deze groep. Ook voelt men vaak veel druk doordat er altijd een risico is dat men geen winst rijdt en vervelender nog: een verliespunt rijdt. Vaak wordt ook gezegd: ik heb een Fries of Tinker, daardoor krijg ik minder punten.. Of dat zo is laat ik in het midden, maar bij ons maakt het niet uit van wat voor ras je paard of pony is. Alle soorten zijn welkom!

Daarnaast komt het welzijn van het paard steeds meer op de voorgrond. We weten inmiddels door wetenschappelijk onderzoek al iets meer over wanneer paarden zich happy voelen en wanneer niet. Ook vanuit de politiek wordt steeds meer druk gelegd op de paardensport; er zijn zelfs politici die de paardensport liever zien eindigen…en dat laten wij dus niet gebeuren! Ook dit is een aanleiding tot het starten van een nieuwe vorm van wedstrijd rijden, waar de ‘’Happy Athlete’’ centraal komt te staan.

Happy Athlete Competitie

Het zou toch zonde zijn als deze groep ruiters stopt met de wedstrijdsport! Daarom heb ik een alternatief bedacht op het huidige wedstrijd rijden. In samenwerking met jong KNHS Zuid-Holland, de Develruiters uit Heerjansdam, Anneke van Engelen van Paard en Ambitie, Frank van Leeuwen [sport veterinair] , Laura Ginsel [jurylid] en Marlies Ottevanger [fysiotherapeut voor mens en paard] hebben wij deze nieuwe vorm van wedstrijd rijden op 11 juni 2017 tijdens het Zuid-Holland Horse Experience gepresenteerd. Daarna hebben wij een enquête aan het publiek beschikbaar gesteld met vragen over de inhoud van de proeven en het reglement. De uitslag van de enquête is direct verwerkt in ons concept, we hebben deze vorm van wedstrijd rijden dus samen met het publiek in elkaar gezet!

Heb je teveel spanning tijdens de reguliere wedstrijden, dan kan je bij ons op een ontspannen manier de proef rijden en de spanningsproblemen oplossen. Want voor jou en je paard is het dezelfde setting, maar nu heb je dus de kans om je paard even lange teugel te geven of over de rug te rijden en zo de spanning kwijt te raken. Ook wanneer je paard in de proeven niet meer voor het been is of juist veel te hard gaat of altijd schrikt , kun je tijdens onze proeven dit soort problemen aanpakken. Vervolgens kun je in de reguliere wedstrijden weer goed presteren en zijn je problemen op een zeer paard- en ruitervriendelijke manier opgelost.

Het gaat als volgt: Je rijdt op jouw niveau een proef die je zelf in elkaar mag zetten. Er zijn ongeveer 10 vaste onderdelen die in de wedstrijdhouding getoond mogen worden, tussen deze onderdelen door mag je doen wat je wilt. Wil je even lange teugel stappen, over de rug laag en rond rijden, voorwaarts galopperen of halthouden en nageven? Het enige wat wij niet toestaan is de rollkur. Jij bepaalt zelf wat je tussen de verplichte onderdelen in doet en hoe je de volgorde bepaalt. Je hebt maximaal 8 minuten hiervoor. Na het afgroeten ga je naar de jury voor feedback, tips en huiswerk. Er zitten bij deze competitie 2 juryleden. Zij beoordelen voor een derde de verplichte onderdelen, voor een derde de conditie, bespiering, balans en happy athlete gehalte van het paard, en voor een derde het functioneren van de ruiter, de balans, rompstabiliteit en de vriendelijke inwerking.

Helaas is de organisatie van deze competities te vel werk voor ons om erbij te doen. Ik hoop dat dit concept op een later tijdstip weer eens opgepakt kan worden, de tijd is er rijp voor.

Wetenschappelijk onderzoek en de HAC

Eind 2018 hebben Anne Muller en ik besloten om samen verder te gaan met de HAC. Anne heeft een team van wetenschappers achter zich staan en kwam met het idee om het HAC protocol geheel wetenschappelijk onderbouwd te gaan krijgen. Het eerste ontwerp is inmiddels door haar gemaakt en ziet er totaal anders uit dan wij gewend zijn. Maar aangezien dit concept geheel nieuw is, willen wij niet over een nacht ijs gaan. Het plan is om samen met een kleine groep ervaren juryleden te gaan kijken naar het nieuwe protocol en hun visie te vragen. Waar kijkt de jury naar tijdens het beoordelen? Hoe is zo’n nieuw protocol goed te gebruiken en volledig in het beoordelen van een ”happy athlete”? Wat vindt de jury een ”happy athlete”? Ook Machteld van Dierendonck zal haar expertise gebruiken om het protocol te verbeteren. Daarna zullen wetenschappers van het Field Lab 2.0 onder leiding van Linda Roost combinaties multidisciplinair gaan meten tijdens het rijden van een testwedstrijd. Rug-gebruik, hoofd-halshouding, tempo en regelmaat, de aan- of afwezigheid zijn van stress signalen, teugeldruk en inwerking (zit en aantal signalen- hulpen) van de ruiter, allemaal meetbaar straks. Wat is goed en wat is uitstekend? We hebben daarbij wel straks de hulp nodig van paardrijdend Nederland, als we het welzijn van het sportpaard willen verbeteren. Samen kunnen we mooie veranderingen gaan doorvoeren in onze prachtige sport. Presteren met veel mee plezier voor onze mooie dieren en veel meer plezier ook voor de ruiter, dat is het doel!