Of je nu professioneel of recreatief paardrijdt, het is en blijft topsport! En daarom is voldoende beweging, rust en specialistische begeleiding noodzakelijk om je paard in topconditie te krijgen en te houden. De veearts is zo’n specialist, net als de hoefsmid en zadelmaker. Maar net als alle topsporters is aandacht van een para-medische specialist, zoals een fysiotherapeut of osteopaat, belangrijk. Een pijnlijke rug, vastzittende nekwervels, uitstralende pijn richting benen, het zijn slechts enkele problemen waar paarden mee kampen omdat ze zes dagen per week sporten.

EquiFysio is het bedrijf van Marty van Mourik. Marty behandelt al zo’n 12 jaar paarden. Eerst alleen fysiotherapeutisch, maar sinds een aantal jaren legt hij zich steeds meer toe op de osteopathie. Osteopathie houdt zich bezig met de samenhang tussen het spierstelsel, zenuwstelsel, skeletstelsel en de inwendige organen.

Topsport bedrijven is Marty niet vreemd. Zijn interesse voor fysiotherapie werd gewekt toen hij op nationaal en internationaal niveau American Football speelde. De intensieve begeleiding door fysiotherapeuten maakte het voor hem en zijn team mogelijk om op topniveau te presteren. Marty: “Ik begon mij te realiseren dat elke topsporter niet zonder (para-)medische begeleiding kon. Of het nu gaat om een humane sporter of paarden. Zelf zie ik alle paarden als topsporters. Zes dagen per week zijn ze aan het werk. Dat is een ongelooflijke sportprestatie die veel aandacht vraagt door goede verzorging en aandacht voor het voorkomen van blessures.” Zijn interesse voor de paardensport werd pas echt gewekt toen een bevriend professioneel trainer/instructeur hem vroeg naar één van zijn paarden te kijken. “Mens en paard, zoveel verschil kan er toch niet zijn”, was zijn veronderstelling. Vanaf dat moment was het voor Marty duidelijk. Paarden hadden zijn bijzondere aandacht.

EquiFysio gaat uit van drie behandeldoelen:

Preventief

Als je er over denkt een paard aan te schaffen is het verstandig om niet alleen een veterinaire aankoopkeuring te laten doen maar ook een osteopathisch bilan op te laten stellen. Daarmee krijg je inzicht in het totale functioneren van het paard. Hoe functioneren het skeletstelsel, het spierstelsel en de inwendige organen? Je krijgt een uitgebreid rapport waarin staat wat de bevindingen zijn.
Als u veel werkt met uw paard is het verstandig om niet te wachten tot uw paard daadwerkelijk klachten heeft. Marty kan uw paard preventief behandelen, zodat u blessures voorkomt.

Probleemoplossend

Acute problemen bij je paard vragen ook direct aandacht. Marty werkt niet met lange wachtlijsten, maar probeert zo snel mogelijk jouw paard te zien en een mogelijke diagnose te stellen. Deze behandelingen zijn vaak gericht op een specifiek probleem(gebied) zoals de nekwervels of problemen met de dikke darm. Marty heeft zelfs een top 10 van veelvoorkomende klachten en oorzaken opgesteld.

Prestatieverhogend

Ter voorbereiding op een wedstrijd is het belangrijk dat je paard vrij kan bewegen en geen hinder ondervindt van spierpijn, stijve gewrichten of organen die van slag zijn. Samen met jou bespreekt Marty waar jouw paard extra aandacht nodig heeft. Je kunt kiezen voor preventieve behandelingen of ervoor kiezen al enkele weken voor de wedstrijd te beginnen met behandelingen. Marty adviseert graag welke aanpak het beste past bij jouw paard.

Fysiotherapie

Net als fysiotherapie bij mensen, hebben paarden ook behoefte aan extra aandacht voor hun spieren- en skeletstelsel. Door middel van massage kan bijvoorbeeld spierpijn verlicht worden, maar spierpijn is vaak een gevolg waarvan de oorzaak dieper in het lichaam ligt. Een fysiotherapeut is instaat te achterhalen waardoor die spierpijn veroorzaakt wordt. Bijvoorbeeld omdat de wervels scheef staan.

Osteopathie

In de osteopathie wordt veel aandacht besteed aan de beweging van organen. Het totale functioneren van het paard staat centraal. Wat veel mensen niet weten is dat organen van nature bewegen. Die beweging is het beste te omschrijven als een wiegende beweging, de organen ‘wiegen’ als het ware zachtjes heen en weer.

Als die beweging verstoort is, kan dat lichamelijke klachten opleveren. Een veel voorkomend probleem is bijvoorbeeld een minder goed functioneren van de dikke en/of blinde darm. De verhoogde spierspanning rondom het orgaan kan leiden tot bewegingsproblemen. Loopt het paard dan kreupel? Meestal niet, maar zijn prestatie is bij lange na niet optimaal.  Kleine symptomen kunnen dus al aanleiding zijn voor een groter achterliggend probleem dat aandacht vraagt.

Vrij onbekend is ook dat de schedel bestaat uit verschillende delen die onafhankelijk van elkaar bewegen. Als die delen niet goed bewegen kunnen bijvoorbeeld de kleine hersenen, grote hersenen, hypofyse en hersenzenuwen daar hinder van ondervinden. Omdat de hersenen alle processen in het lichaam aansturen kan dit verstrekkende gevolgen hebben. Hormonale problemen, bewegingsbeperkingen, karakterverandering, het schudden van het hoofd zijn dan veel voorkomende klachten. Dit is goed te behandelen met osteopathische technieken.