Onlangs werd met de evaluatie van het Springtalententeam het 2016 seizoen van het TTC Zuid-Holland afgerond. Het TTC Zuid-Holland heeft er nu vijf seizoenen op zitten met Zuid-Hollandse dressuurtalenten en vier met Zuid-Hollandse springtalenten. En de resultaten liegen er niet om.

Drie TTC Zuid-Holland talenten naar Europese Kampioenschappen
Afgelopen zomer zijn maar liefst drie TTC Zuid-Holland talenten voor Nederland uitgezonden naar Europese Kampioenschappen. Daphne van Peperstraten en Kim Noordijk, beiden dressuurtalenten, waren geselecteerd voor het EK pony’s in het Deense Aarhus. Het team won zilver, Daphne van Peperstraten was met de vierde plaats de beste Nederlander. Daphne is daarnaast de afgelopen anderhalf jaar onverslaanbaar tijdens de Nederlandse kampioenschappen pony’s in de klasse Z2. TTC Springtalent Nick Brussee is opgenomen in het A-kader eventing en vertegenwoordigde ons land tijdens het EK in het Italiaanse Montelibretti. Het team behaalde er een achtste plaats. Eerder dit jaar werd Nick Nederlands kampioen bij de junioren.

Denize van der Poel, Jet van ’t Zelfde, Marlotte de Man uit de TTC springtalententeams van 2014 en 2015 timmeren ook aardig aan de weg met talentvolle jonge paarden. De zusjes Otto zijn bezig met een mooie sprincarrière. Julia Otto heeft in 2015 de overstap gemaakt van de pony’s naar de paarden en is goed op weg. Zus, Elise, is opgenomen in de RABO eventing selectie en mag mogelijk dit jaar naar het EK eventing. Springtalenten Willemijn de Mooij  en Jochem Thijssen zijn inmiddels professioneel in paardensport actief en brengen hun eigen paarden uit op M-Z niveau.
TTC springtrainer en bondscoach van de pony’s Edwin Hoogenraat is zeer tevreden met de vooruitgang van de TTC sprintalenten.

Het TTC heeft ook al vele Nederlandse en regio dressuurkampioenen opgeleverd en draagt bij aan een grote en sterke afvaardiging voor Zuid-Holland bij de landelijke kampioenschappen.  Tijdens de Hippiade kwam een heel groot aantal (oud) TTC-Zuid-Holland talenten in actie.  Vrijwel het volledige topklassement van de hoogste klasse Z2-DE van het afgelopen regiokampioenschap pony’s bestond uit TTC Zuid-Holland dressuurtalenten en ook in de overige dressuurklassen waren de TTC Zuid-Hollandtalenten volop vertegenwoordigd.
“Dit is waar we het voor doen,” zegt initiatiefneemster en dressuurtrainer Barbara Koot. “Die jongens en meiden hier in Zuid-Holland zijn echt toppers, ik ben er trots op wat we samen hebben bereikt in de afgelopen maanden en jaren.”

“De provincie Zuid-Holland mag zich gelukkig prijzen met veel actieve beoefenaars van de paardensport,” zegt Jan de Vries, voorzitter van de KNHS Zuid-Holland. “En met de inzet van het TTC Zuid-Holland lijkt het erop dat we de formule hebben gevonden om de Zuid-Hollandse talenten op weg te helpen bij hun topsportcarrière.”

Het trainingsprogramma dat de talenten krijgen voorziet in diverse onderdelen. De praktijktrainingen van gekwalificeerde trainers zijn een heel belangrijk onderdeel van het talentenprogramma. De talenten leren o.a. om heel resultaatgericht te rijden en gaan beter beseffen dat gedisciplineerd trainen belangrijk is voor succes. Ook de theorielessen hebben een zeer positief effect. Zo profiteert Daphne van Peperstraten volop van haar mediatraining en hebben veel talenten enorm veel baat bij de mental coaching.

TTC Zuid-Holland is het enige TTC dat door de KNHS gecertificeerd is voor meerdere disciplines. In april en mei starten de selecties voor de talententeams springen en dressuur voor 2017.