Stress Management

We leven in een maatschappij waar alles veel te snel gaat, er enorm veel van ons wordt gevraagd en we de hele dag worden bekogeld met informatie. Hierdoor zijn bepaalde delen in onze hersenen overbelast geraakt. We zijn inmiddels gewend om de hele dag te denken, constant wisselende gedachten te hebben en daardoor regelmatig overprikkeld te raken. Voel je je moet aan het einde van de dag? Ook dat vinden we normaal, maar zo moe als de meeste mensen zich voelen, zo hoort het niet te zijn. We denken vervolgens dat we aan vakantie toe zijn, alsof dat de oplossing is..De meeste mensen hebben zeker twee dagen nodig om bij te komen van de drukte, een aantal mensen wordt zelfs meteen ziek als de vakantie is begonnen.

Gevolgen van stress

Hoe komt dit? Als je lichaam in het dagelijks leven teveel stress te verwerken krijgt, staat het constant in de overlevingsstand. Er wordt niet meer verteerd en daardoor worden de voedingsstoffen uit ons voedsel niet meer opgenomen. Ook wordt er geen onderhoud meer gepleegd aan de ingewanden en cellen. Je immuunsysteem gaat op een heel laag pitje, daar is geen energie beschikbaar voor als er een levensbedreigende situatie is. De cortisol in je lichaam zorgt wel dat je op dat moment niet ziek wordt, maar later gebeurt dit wel. De bloedsuikerspiegel wordt constant hoog gehouden, het lichaam moet immers elke seconde van de dag klaar zijn om te vechten of vluchten. Mannen en vrouwen worden minder vruchtbaar, want ook daar besteedt het lichaam geen energie meer aan in de overlevingsstand. De situatie is dan namelijk niet geschikt om een kind te verwekken, eigenlijk heel logisch als je er zo over nadenkt.

Korte tijd in de overlevingsstand is geen enkel probleem voor het menselijk lichaam, zolang het maar niet te lang duurt kan het lichaam het prima aan. Maar 24/7 stress en hoge cortisol levels, dat is wel een probleem.

Hoe weet je dat je teveel cortisol aanmaakt en dus teveel stress hebt? Er zijn een aantal kenmerken, maar bij sommige mensen is het heel moeilijk te herkennen. Ben je weleens verkouden of grieperig? Ben je vaak moe, heb je een hoge ademhaling in plaats van een lage buikademhaling? Ben je snel boos of geprikkeld? Ben je niet vrolijk en gelukkig? Heb je eczeem of allergieen? Heb je hartklachten of hartkloppingen? Zit je tegen insulineresistentie aan terwijl je niet veel suiker eet?

Heb je vaak hoofdpijn of migraine?

En hoe zou je je moeten voelen als je ontspannen bent? Sommige mensen weten niet eens meer hoe dat voelt. Als je ontspannen bent heb je veel minder gedachten, je bent niet snel emotioneel te krijgen en je bent heel het jaar gezond. Hoe zit dat dan, griep of verkoudheid is toch normaal? Nee, dat is een teken dat je immuunsysteem niet goed werkt, en dat gebeurt alleen als het uitgeschakeld wordt door overbelasting, langdurige cortisol- en adrenaline aanmaak.

Wat kun je eraan doen?

Meditatie en ademhalingsoefeningen zijn een geweldig tegengif tegen stress en cortisol aanmaak. Je brengt je hartslag omlaag, maar ook zorg je voor coherentie in je hart en hersenen. Hartcoherentie is een oefening die je kunt doen om dit te bereiken. Veel succesvolle sporters, zakenmensen, acteurs en andere succesvolle mensen beoefenen dit dagelijks, en dat is mede de reden waarom ze zo succesvol, maar vooral gezond zijn. Coherentie in het hart zorgt voor een zeer gezond hart, je kunt er zelfs hartkwalen mee herstellen als je het elke dag doet. Coherentie in de hersenen zorgt ervoor dat je veel beter presteert in alles wat je doet, omdat het de hersenen ordent en geordend houdt. Ook geeft het innerlijke rust en een gevoel van geluk.

Zelf mediteer ik dagelijks minstens een uur en het heeft mijn leven compleet veranderd. Ik kan niet meer zonder! Het is voor mij het mooiste en fijnste moment van de dag..