Mijn passie: werken met jonge ruiters en amazones

In 2011 ben ik samen met Ineke Eekhof , Jan de Vries [voorzitter KNHS regio ZuidHolland] en de Rotterdamsche Manege een talentenplan begonnen voor de jeugd in Zuid-Holland. Aanleiding was dat ikzelf, toen ik naar mijn eerste EK ging, eigenlijk niks wist… behalve dat ik heel goed naar mijn trainer moest luisteren.

Kennis is belangrijk

Kennis is een belangrijk en eigenlijk onmisbaar onderdeel van presteren op topniveau, zeker als je topsport beoefent met een levend wezen. Na zelf een lange en succesvolle carrière in de topsport te hebben gehad met veel verschillende paarden, vond ik het nuttig om mijn kennis te gaan delen met de jonge talenten hier uit de regio. Samen met het TTC-ZuidHolland bestuur hebben we een mooi programma opgezet waar de tien fysieke trainingen met paard of pony centraal staan. Daarnaast hebben we een aantal theorie avonden waar onder andere mental coaching, management, psychologie en leersysteem van het paard en valtraining aan bod komen. De dressuurtrainers zijn Mathie Boomaars, Bob Tenwolde, Jolanda Bevelander, Mischa Koot en ikzelf. In 2012 zijn we ook van start gegaan met een TTC voor de springsport. Edwin Hoogenraat [bondscoach springen jeugd] verzorgt samen met Richard Kapteijn de springtrainingen. Bij de theorieavonden voor de springruiters komen de volgende onderwerpen aan bod: parcourslopen, parcoursbouwen, management van je paard en mental coaching.

Kijken bij internationale topsportevenementen

Het CHIO Rotterdam verleent elk jaar medewerking aan een zeer leerzame dag voor de talenten: de springruiters mogen parcourslopen met een bekende springruiter en kijken vervolgens samen met een van de trainers een internationale springrubriek. De dressuurruiters bekijken met jurylid Mathie Boomaars twee internationale rubrieken en krijgen van Mathie te horen hoe deze rubrieken beoordeeld worden en wat belangrijk is tijdens het rijden van grote wedstrijden. Daarna gaat de hele groep naar het perscentrum waar ze onder begeleiding van perschef Anita Lussenburg een rondleiding krijgen. Het laatste onderdeel is vervolgens dat de TTC-ers aan de tand gevoeld worden in een heuse persconferentie door bekend hippisch journalist Jacob Melissen. En zo leren de talenten hoe je met de pers om moet gaan! Dit jaar, 2019, wordt helemaal spectaculair, want we bezoeken het EK dressuur in augustus. De talenten mogen een kijkje nemen achter de schermen, en ervaren hoe topruiters dit evenement beleven.

Voorbereiden op kampioenschappen

Hoogtepunt van het programma zijn de regiokampioenschappen en de Hippiade. We werken stelselmatig naar deze twee evenementen toe en Mathie Boomaars geeft de talenten vlak voor beide evenementen een stevige proeftraining. De spring TTC-ers springen een oefenparcours op ander terrein als voorbereiding. Onze sportpsycholoog Danielle Driessen begeleidt de talenten mentaal en leert ze onder druk te presteren. Zelf heb ik een methode voor de dressuurruiters ontwikkeld die hier perfect op aansluit, ook deze methode gebruiken we in de voorbereiding.

Ons programma staat stevig als een huis, dat hebben we inmiddels al bewezen met talloze successen. We hebben al vele kampioenen in ons midden gehad, met als kroon op ons werk maar liefst vijf talenten die aan een EK hebben deelgenomen. En nog mooier: ex TTC-er Daphne van Peperstraten is met haar paard in 2017 zelfs Europees kampioen geworden. Ook Sanne van der Pols heeft in 2018 goud gepakt tijdens het EK Children.

Elk jaar starten we in april en mei met selecteren, voor meer informatie over deelname en de selectiecriteria kijk op de TTC-pagina’s op de website van de Rotterdamsche Manège.

Beloftenplan geintegreerd in het Talentenplan

De jonge ruitertjes vanaf 8 jaar hebben nu ook een plekje gekregen in het Talententeam. Eind 2018 hebben we besloten de leeftijden te veranderen, vanaf 8 jaar tot 18 jaar. De aanleiding daarvoor is dat deze jonge groep ontzettend leergierig is en wij denken dat zij beter tot hun recht komen in een team met oudere kinderen. Deze oudere kinderen kunnen dan als voorbeeld functioneren voor de jongere kinderen. We zullen de theorielessen eventueel opsplitsen in twee groepen, zodat we de leerstof voor de jonge kinderen goed begrijpelijk kunnen maken. Aangezien in 2019 het welzijn van het paard voorop staat, willen we deze jonge groep juist meteen hierin meenemen, zij zijn tenslotte de toekomst!