Coach niveau 5

In 2014 heb ik mijn opleiding niveau 5 bij de KNHS afgerond. Het NOC wil dat iedere trainer die met talentontwikkeling te maken heeft via de KNHS een opleiding heeft afgerond die qua zwaarte en inhoud gelijk is aan het opleidingsniveau van de andere Olympische sporten. Niveau 5 is bij de KNHS het een na hoogste niveau wat je kunt behalen. Niveau 6, het niveau van de bondscoach, is het hoogste niveau.

Trainersplatform

In 2002 werd ik uitgenodigd deel te nemen aan het Trainersplatform, dit is een selecte groep van de beste trainers en ruiters dressuur, springen, eventing, westernsport en mennen in Nederland.

Een paar keer per jaar krijgen wij zelf trainingen, clinics en workshops om onszelf te blijven ontwikkelen en vernieuwen in ons vak. Onze leermeesters zijn de beste specialisten uit de hele wereld, gespecialiseerd in fysiologie van het paard, psychologie van het paard en mental coaching voor de ruiter. Elk jaar vergaderen wij gezamenlijk over de koers die wij willen varen als land. Daarnaast willen wij kennis overdragen aan alle andere trainers die we hebben in Nederland. Paardenwelzijn staat hoog op de agenda, momenteel wordt er veel onderzoek gedaan naar het welzijn. We willen graag  ”happy athletes” die net zoveel plezier hebben als wij zelf!

Wetenschap voor betere benadering van het paard

Dankzij het feit dat ik reeds 30 jaar intensief paard rijd en les geef, stel ik in 5 minuten al vast waar het probleem ligt en kan ik het ook oplossen voor ruiter en paard. Mijn persoonlijke interesse ligt bij de wetenschap, omdat ik vind dat wij de verantwoordelijkheid hebben om zorg te dragen voor optimaal welzijn bij het paard. Ik verdiep me in allerlei wetenschappelijke onderzoeken en gebruik deze kennis om mijn trainingen te verbeteren. aangezien het vaak best ingewikkelde stof is, zorg ik dat ik het eenvoudig maak. Ik schrijf vaak voor mijn leerlingen over deze kennis en zorg dat het begrijpelijk uitgelegd wordt.

Sinds een aantal jaren gebruik ik de wetenschap als basis voor een betere benadering van het paard in de training. Andrew Mc Lean is een Australische wetenschapper die al een aantal keer clinics en lezingen heeft verzorgd voor het Trainersplatform en hij wordt vaak geraadpleegd door top ruiters. Zijn trainingsmethode is zeer effectief omdat hij die baseert op de psyche en het leersysteem van het paard. Door Andrew McLean ben ik me gaan interesseren voor de wetenschap en de bijeenkomsten van de ” International Society for Equestrian Science”‘. Erg interessant om te horen dat bijvoorbeeld paarden minder stress hebben als zij in een lagere houding getraind worden dan wanneer ze in de wedstrijdhouding lopen. Of dat je als ruiter 3 keer je eigen gewicht weegt wanneer je landt in het zadel in draf of galop. Eeuwen lang hebben wij gedacht dat je dominant moet zijn over je paard als je hem traint, maar uit recent onderzoek blijkt dat paarden onderling helemaal geen dominantie kennen.. Er valt nog genoeg te leren over paarden, dat blijkt dus wel. Hoe meer onderzoeken er worden gedaan, des te meer vragen ontstaan er over het paard.

In de loop der jaren heb ik goed geleerd om deze wetenschappelijk onderlegde training te vereenvoudigen en het toepasbaar te maken voor iedereen. Aangezien ik vaak met jeugdige combinaties werk, ben ik nu bezig om het voor deze groep ook begrijpelijk te maken.